Chakkkk!!! Lama x update blog nih... Bukan apa, Lulu makin busy dengan study.. (Study la sangat kan.-..-)
Maaflah readers... (Macamlah ada viewers & followers yang ramai kan? Pftttt...-..-) sibuk bukan apa pun, sebab Lulu baru-baru ni frust dengan keputusan exam sem lepas. Lulu focus & buat sehabis baik dah. Tapi takde rezeki untuk Lulu dapatkan dekan. Redha je. So, semester kali ni Lulu nak struggle untuk dekan!! Insya'Allah...
Kali ni Lulu nak share resepi. waaaaa!!! Dah pandai masak ke? Ala... Bukan pandai masak pun, tapi disebabkan Lulu sekarang nih malas nak makan kat luar.. Mahal! X sedap! x kenyang! Macam-macam lagilah. Apa yg Lulu masak hari nih?
Telur masak kicap |
Tadaaaaa!!! Telur masak kicap! Mungkin korang rasa telur masak kicap nih xdelah mencabar mana sebab simple sangat nak masakkan? Tapi disebabkan Lulu baru nak berjinak-jinak dalam dunia memasak nih, inilah masakan yang mampu Lulu masak dengan jayanya.. (Telur masak kicap je pun weiiiiii~)
Bahan-bahan:
2 biji telur
7 Sudu besar kicap manis (Lulu pakai kipas udang)
2 batang cili padi (hiris)
1 bawang besar (hiris)
2 bawang putih(hiris)
2 sudu besar sos cili (Lulu pakai sos cili Thai Life)
Sedikit perahan air asam jawa
1 Sudu besar gula pasir
Perasa (Ajinamoto / Maggie Secukup rasa)
Sedikit ikan bilis (buang kepala dan perut)
Cara-cara memasak:
- Masak telur mata kerbau dan ketepikan.
- Goreng ikan bilis sehingga garing dan ketepikan.
- Tumis bahan yang dihiris sehingga naik bau.
- Masukkan kicap, sos cili, air asam jawa, gula & perasa. Biarkan selama 30 saat.
- masukkan telur dan ikan bilis dan dikacau sebati.
- sedia dihidang!
p/s: Gambar ni Lulu amek dari Encik Google ye. Lulu x sempat ambil gambar tadi licin dah jiran habiskan lauk nih... Hehe... Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment